Upravit stránku

DEBRA SMITH - GLOBÁLNÍ HYGIENICKÝ SPECIALISTA, VIKAN A / S
(překlad oficiálního dokumentu společnosti VIKAN)

Globální pandemie COVID-19 má dopad na nás všechny. Aby bylo zajištěno pokračování poskytování klíčových produktů a služeb v této době, vlády po celém světě určily „klíčové pracovníky“, jejichž činnosti jsou pro reakci COVID-19 kritické. Jedná se o osoby zapojené do výroby potravin, zpracování potravin a distribuce, prodeje a dodávky potravin. Zahrnuje také ty, kteří poskytují produkty a služby nezbytné pro udržování hygieny v potravinářském průmyslu.

Rozhodnutí označit tyto pracovníky jako „klíčové“ odráží význam zachování nepřetržitého zásobování obyvatelstva bezpečnými a kvalitními potravinami. Na nedávném webináři Světové zdravotnické organizace týkajícím se koronaviru bylo řečeno, že po těch, kteří pracují ve zdravotnictví, byli klíčoví pracovníci v potravinářském odvětví druhým nejkritičtějším. Proto je nezbytné zajistit zdraví a klid na duši těch, kteří toto zboží a služby dodávají.

Co je COVID-19?
COVID-19 je onemocnění spojené s novým kmenem koronaviru SARS-CoV-2, který byl objeven v čínské Wu-chanu v roce 2019. SARS je zkratka pro syndrom těžkého akutního respiračního syndromu a CoV je zkratka pro koronavirus. Tento článek používá termíny SARS-CoV-2 ve vztahu k viru a COVID-19 ve vztahu k virové infekci.

Jak se šíří?
Víme, že primární přenosovou cestou pro SARS-CoV-2 je vdechování aerosolů a kapiček vznikajících při kašli nebo kýchání infikovaných jedinců.

Jedno zakašlání může produkovat až 3 000 kapiček. Tyto kapičky mohou přistát na okolních lidech, textilu a površích.

Přenos viru pak může nastat i dotykem kontaminovaného předmětu a následným dotykem sliznic úst, nosu nebo očí.


Foto úvěr James Gathany

Nedávná studie ukázala, že SARS-CoV-2 (konkrétně) může zůstat životaschopný na kartonu po dobu až 24 hodin a po dobu 2-3 dnů na plastových a nerezových površích. Měděné povrchy však inaktivují virus asi za čtyři hodiny. Životnost na oděvu a vlasech zatím není známa. Životaschopnost viru na površích však závisí na několika faktorech, včetně typu povrchu; přítomnosti organického materiálu (biologické tekutiny, biofilm, zbytky potravin); teplotě; relativní vlhkosti; a konkrétnímu kmenu viru. 

  

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA 4 ) uvedl, že v současné době neexistují žádné důkazy o tom, že by potraviny byly pravděpodobným zdrojem nebo cestou přenosu COVID-19. Zkušenosti z předchozích ohnisek souvisejících s koronavirem ukazují, že k přenosu nedošlo prostřednictvím konzumace potravin.

Kapičky a aerosoly, které vznikají u jednotlivých nakažených kašlem nebo kýcháním, se však usadí na povrchu nezabalených, potravin připravených ke konzumaci, jako je ovoce, zelenina a pečené zboží, a na površích, s nimiž jsou tyto potraviny v kontaktu. Na potraviny, jako jsou tyto, může být při manipulaci stejně tak virus přenesen kontaminovanýma rukama. Na nedávném webináři Světové zdravotnické organizace ( www.who.int ) o koronaviru bylo jako preventivní opatření navrženo:

- umýt nebo loupat čerstvé ovoce a zeleninu před konzumací; a
- že pečené výrobky budou zabaleny před vystavením a prodejem.
Pokud jsou výrobky baleny ručně, ruce by měly být před manipulací důkladně omyty a vysušeny.

Jsou klíčoví pracovníci potravinářského průmyslu vystaveni většímu riziku?

Mnoho z těch, kteří se zabývají výrobou, zpracováním, distribucí, prodejem a dodávkou potravin, hygienických výrobků a služeb, musí po dlouhou dobu úzce spolupracovat s ostatními lidmi v uzavřených oblastech. To je vystavuje většímu riziku infekce přenosem aerosolu.

Tito jedinci se také pravděpodobně často dotýkají povrchů a zařízení, které mohou být infikovány (dotykem, aerosoly a kapičkami) jinými pracovníky nebo veřejností. Mezi ně patří kliky dveří; zábradlí; dveřní přítlačné desky; turnikety; držadla vozíku a kbelíku; hadice; přístrojové desky; kohoutky; čisticí nástroje a náčiní; peníze; platební / věrnostní karty; a nákupní tašky. Tyto povrchy se rozšíří také do míst mimo manipulaci s potravinami, jako jsou toalety, šatny, kanceláře, jídelny a vozidla. Vzhledem k nedávným vědeckým poznatkům o přežití SARS-CoV-2 na površích by to mohlo také významně zvýšit klíčové riziko pracovníků v potravinářském průmyslu na infekci COVID-19.

Jak lze minimalizovat riziko infekce COVID-19?

S tím, jak se rozvíjí naše chápání způsobů šíření COVID-19, si také uvědomujeme, že je třeba přijmout další opatření k ochraně nás všech.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje:

- pravidelně si umývejte ruce;
- při kašli a kýchání si zakryjte ústa a nos;
- vyvarujte se blízkého kontaktu (<2 metry) s každým, kdo kašle a kýchá.

WHO v současné době také dokončuje práci v poradenství pro potravinářský průmysl v souvislosti s kontrolou SARS-CoV-2. Účelem tohoto pokynu není primárně zaměřit se na bezpečnost potravin, ale na zachování integrity potravinového řetězce a zajistit, aby spotřebitelé měli k dispozici přiměřené a bezpečné zásoby potravin, a to omezením šíření COVID-19 mezi klíčové pracovníky v potravinářském průmyslu. WHO zdůraznilo význam opatření zaměřených na udržení viru mimo klíčové pracovní prostředí prostřednictvím zvýšeného povědomí o příznacích COVID-19; okamžité hlášení jakýchkoli známek nemoci; prosazování protokolů způsobilosti k práci; a vyloučení z pracoviště. Zdůraznili také potřebu dalších a dalších opatření k minimalizaci šíření infekce, tj. Mytí rukou a etikety ohledně zakrývání si rukou dýchacích cest; fyzické distancování personálu; a správné hygienické postupy, včetně častější hygieny „vysoce dotykových bodů“. Pokyny WHO budou k přečtení na jejich webových stránkáchwww.who.int , jakmile budou k dispozici.

Vlády a regulační orgány v každé zemi také vydávají pokyny, jak minimalizovat šíření SARS-CoV-2, včetně zvláštních pokynů pro potravinářské podniky.


A už jsme viděli mnoho výrobců a maloobchodníků v potravinářském průmyslu, kteří provádějí svá vlastní opatření na ochranu své pracovní síly a veřejnosti před COVID-19. Patří sem ve výrobě distancování pracovníků na tratích a poskytování obličejových masek / štítů a místních dezinfekčních stanic; a v supermarketech distanční značky a jednosměrné tranzitní trasy prostřednictvím obchodů pro veřejnost; a použití dezinfekčních ubrousků pro čištění držadel vozíku a košů; obrazovky mezi zaměstnanci a veřejností; větší používání bezkontaktních platebních karet a omezení používání osobních nákupních tašek.

Výrobci OOP (včetně obličejových masek a rukavic), čisticích chemikálií a zařízení a ti, kteří je distribuují a prodávají, pracují nepřetržitě na podpoře výroby a prodeje potravin. Toto zboží a služby jsou nezbytné pro další cestu bezpečných potravin. V důsledku toho jsou učiněny podobné kroky k ochraně zaměstnanců podílejících se na jejich distribuci.

Čištění nebylo nikdy důležitější. Klíčoví pracovníci společnosti Vikan jsou hluboce odhodláni pokračovat v doručování profesionálních čisticích nástrojů pro potravinářský průmysl, pomáhat jim minimalizovat riziko infekce COVID-19 mezi jejich pracovníky a zajišťovat nepřetrřitou výrobu bezpečných potravin. Pro společnost Vikan  je zdraví a pohoda zaměstnanců podle příslušných pokynů na prvním místě. A vybízíme každého, aby udělal totéž.

Reference

https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/events-as-they-happen
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973?query=featured_home
https://www.efsa.europa.eu/en/news/novel-coronavirus-where-find-information
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Zdroj: https://www.vikan.com/int/knowledge-centre/vikan-blog/covid-19-protecting-key-food-industry-workers-from-infection/